Sto Timoni

Volkswagen Tiguan 2020: και βενζίνη, και diesel, και plug-in

Ανανεωμένο – και με την γκάμα του διευρυμένη στην κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης με plug in υβριδική έκδοση – επανέρχεται στον στίβο των πωλήσεων το Tiguan της Volkswagen, ένα από τα πλέον δημοφιλή “μεσαία” SUV παγκοσμίως, που εκτός από την λογικά αναμενόμενη, αλλά ήσσονος σημασίας αισθητική “περιποίηση”, χαρακτηρίζεται πλέον από μία ευρεία τεχνολογική αναβάθμιση με στοιχεία αυτόνομης οδήγησης και βελτιωμένη συνδεσιμότητα. Το νέο Tiguan αναμένεται στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το Tiguan είναι το SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη και το πιο επιτυχημένο μοντέλο της Volkswagen παγκοσμίως, σήμερα” μας ενημερώνει η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αντιπροσωπεία της γερμανικής εταιρίας στη χώρα μας. Μια ματιά στα στατιστικά των πωλήσεων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές πριν περάσουμε να δούμε τι καινούριο φέρνει μαζί του το μοντέλο, που έχοντας φτάσει στο στάδιο της ωριμότητάς του δέχεται την απαραίτητη – ολική όπως φαίνεται – αναβάθμιση.

Η σχεδίαση είναι μάλλον το λιγότερο που μας ενδιαφέρει – ξέρουν στη Volkswagen πώς να διατηρούν ένα σχήμα που πουλάει, αλλάζοντάς το σε τέτοιο βαθμό, που να μη σου αφήνει ότι είναι αυτό που ξέρεις, ενώ ταυτοχρόνως είναι και νέο. Ούτως ή άλλως, για face lift, μιλάμε, οπότε εδώ τα πράγματα είναι περιορισμένα – και σημειώνουμε ότι η διαμόρφωση των εμπρός φωτιστικών σωμάτων παραπέμπει σε ότι είδαμε στο πριν από λίγο καιρό στο εντελώς νέο Golf.

 

Σαφώς μεγαλύτερη σημασία έχει η εμφάνιση της αναμενόμενης έκπληξης που ακούει στο όνομα “eHybrid”, του Plug-in υβριδικού Tiguan δηλαδή, που μπορεί να οδηγηθεί σε πλήρως ηλεκτρική λειτουργία – και συνεπώς με μηδενικές εκπομπές ρύπων κατά την κίνηση με ταχύτητα έως και 130 χλμ./ώρα.

Το εξηλεκτρισμένο Tiguan δεν είναι όμως μόνο του, καθώς οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για πολύ καιρό ανάμεσά μας, και διαθέτει μια ευρεία γκάμα κινητήρων βενζίνης (TSI) και πετρελαίου (TDI). Ξεχωρίζουμε τους νέους κινητήρες TDI EVO. που ψεκάζοντας διπλή δόση AdBlue στους καταλύτες SCR μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx). Ενώ για τους απαιτητικούς, υπάρχει το Tiguan R, το οποίο είναι διαθέσιμο με το λανσάρισμα του αναωμένου μοντέλου και που με 320 PS προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις συνδυασμένες με ένα σύστημα εξελιγμένης τετρακίνησης, που διαθέτοντας έλεγχο κατανομής ροπής «R-Performance Torque Vectoring» σε κάθε τροχό ξεχωριστά, προσφέρει νέες δυνατότητες “δυναμικής” οδήγησης. Το ανανεωμένο Tiguan διαθέτει επίσης μεγάλη ικανότητα, με το ρυμουλκούμενο φορτίο να φτάνει έως τους 2,5 τόνους, κάτι που σημαίνει ότι το νέο Tiguan είναι προσφέρεται για ρυμούλκηση τροχόσπιτου, σκάφους κλπ.

Από κει και πέρα περνάμε στα “must” της εποχής, τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που κάτω από τον γενικό τίτλο IQ DRIVE Travel Assist περιλαμβάνουν στοιχεία ημιαυτόνομης οδήγησης με υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης, το φρενάρισμα και την επιτάχυνση σε ταχύτητες έως και 210 χλμ./ώρα. Εννοείται ότι απαραίτητο “αξεσουάρ” των ημερών είναι και η συνδεσιμότητα – και εδώ έχουμε τη νέα πλατφόρμα Modular Infotainment Matrix (MIB3) να υπόσχεται να διατηρήσει το Tiguan συνδεδεμένο – σε μόνιμη βάση – με τον εξωτερικό κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Για αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το ανανεωμένο Tiguan παραθέτουμε στοιχεία από την ανακοίνωση της Volkswagen:

  • Περισσότερες από έξι εκατομμύρια πωλήσεις: το Volkswagen Tiguan είναι το πιο επιτυχημένο Sports Utility Vehicle στην Ευρώπη και ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις παγκοσμίως. Το 2019, ήταν και πάλι το πιο δημοφιλές μοντέλο της μάρκας και ολόκληρου του Volkswagen Group, με περίπου 911.000 μονάδες.
  • Plug-in Hybrid: Η σημαντικότερη προσθήκη στη γκάμα του νέου Tiguan είναι το νέο Tiguan eHybrid με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης 245 PS (180 kW). Το Tiguan eHybrid εκκινεί πάντα στο E-MODE, τη βελτιωμένη λειτουργία ηλεκτρικής οδήγησης, με την προϋπόθεση ότι η μπαταρία έχει φορτιστεί επαρκώς. To όχημα μπορεί να καλύψει με ηλεκτροκίνηση περίπου 50 χιλιόμετρα, με μία φόρτιση μπαταρίας.
  • Νέοι diesel TDI EVO: Οι δημοφιλείς κινητήρες TDI του Tiguan εξοπλίζονται με δύο καταλυτικούς μετατροπείς SCR στη σειρά, ο καθένας με το δικό του AdBlue. Αυτό διευκολύνει μια διαδικασία γνωστή ως «διπλή δοσολογία» (Twin Dosing), η οποία επιτρέπει στη Volkswagen να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Ο πρώτος καταλυτικός μετατροπέας SCR βρίσκεται κοντά στον κινητήρα έτσι ώστε να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας του λίγο μετά την εκκίνηση. Ο δεύτερος βρίσκεται στο κάτω μέρος του οχήματος – εκεί η θερμοκρασία των καυσαερίων μπορεί να είναι έως και 100° C χαμηλότερη, οπότε αυτός λειτουργεί καλά υπό βαρύ φορτίο.
  • MIB3 και App-Connect Wireless: Ένα ακόμα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό του νέου Tiguan είναι η νέα γκάμα συστημάτων ψυχαγωγίας (MIB3), η οποία επιτρέπει στον χρήστη να απολαμβάνει μια ποικιλία διαδικτυακών υπηρεσιών, ανεβάζοντας την ψηφιοποίηση του νέου Tiguan σε άλλο επίπεδο. Χάρη σε μια Ηλεκτρονική Μονάδα Συνδεσιμότητας (OCU), οι βελτιωμένες λειτουργίες των συστημάτων MIB3 περιλαμβάνουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες We Connect (για απεριόριστη περίοδο χρήσης) και We Connect Plus (για δωρεάν χρήση για ένα ή τρία χρόνια στην Ευρώπη).
  • Νέα συστήματα υποβοήθησης: Τα συστήματα IQ.DRIVE στο νέο Tiguan πλέον διαθέτουν και το Travel Assist, με το οποίο το Tiguan αποκτά εξελιγμένη υποβοηθούμενη οδήγηση, αποκτώντας για πρώτη φορά χαρακτηριστικά ημιαυτόνομης οδήγησης. Το σύστημα προσφέρει υποβοήθηση στο τιμόνι, το φρενάρισμα και την επιτάχυνση του νέου Tiguan σε ταχύτητες μεταξύ 0 χλμ./ώρα ή 30 χλμ./ώρα (με κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DSG στην πρώτη περίπτωση και χειροκίνητο κιβώτιο στη δεύτερη) και 210 χλμ./ώρα. Για το σκοπό αυτό, το σύστημα χρησιμοποιεί λειτουργίες όπως το Adaptive Cruise Control (διαμήκης καθοδήγηση) και το σύστημα διατήρησης λωρίδας Lane Assist (πλευρική καθοδήγηση).

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031