Το Microlino το απίστευτα μικρό ευέλικτο και, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, χαριτωμένο ηλεκτρικό όχημα χτυπά την πόρτα του Έλληνα καταναλωτή. Με μία σχεδίαση που αναπόφευκτα παραπέμπει στη δεκαετία του ’60 – και σε ένα άλλο μικρό που έγραψε τη δική του ιστορία και στην Ελλάδα – το κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αστικών μετακινήσεων Microlino αποτελεί μια νέα πρόταση στο χώρο της βιώσιμης κινητικότητας που από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας.
Σχεδιασμένο στην Ελβετία από τους Wim, Oliver και Merlin Ouboter, που έχουν επίσης σχεδιάσει το σκούτερ Micro Kickscooter, το Microlino είναι ένα ελαφρύ ηλεκτρικό όχημα κατηγορίας L7e – δηλαδή κατατάσσεται στα λεγόμενο «τετράτροχα» – με δύο θέσεις, αξιοσημείωτη εργαστηριακή αυτονομία έως και 230 χλμ., και μέγιστη ταχύτητα τα 90 χλμ./ώρα που του επιτρέπουν να κυκλοφορήσει και σε αυτοκινητόδρομο (όπου η ελάχιστη ταχύτητα κίνησης είναι τα 60 χλμ./ώρα). Το δικό του ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω επιδόσεων παίζει το περιορισμένο του βάρος, των περίπου 500 κιλών, που επιτρέπει στον μικρό ηλεκτροκινητήρα των 11 kW (με ροπή 110 Nm) να κινεί με άνεση το Microlino (0-50 χλμ./ώρα σε 5,0’’) ακόμα και «φορτωμένο» με οδηγό-συνοδηγό και το υπολογίσιμο πορτμπαγκάζ των 230 λίτρων γεμάτο.
Πρόκειται για το πρώτο όχημα αυτής της κατηγορίας με αμάξωμα τύπου μονοκόκ, στοιχείο που επιδρά θετικά στην ασφάλεια και βελτιώνει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του. Το Microlino διαθέτει στάνταρ καλώδιο φόρτισης Type 2 και μπορεί να φορτιστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο φόρτισης, σε AC wallbox ή με μια κοινή οικιακή πρίζα «σούκο» σε μόλις 4 ώρες.
Το Microlino σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες των μετακινήσεων σε αστικές περιοχές και έχει κερδίσει πολλά βραβεία – ανάμεσά τους και το βραβείο Good Design από το Chicago Athenaeum, το παλαιότερο βραβείο σχεδίασης στον κόσμο. Οι εξωτερικές ομοιότητες του Microlino με το πάλαι ποτέ BMW Isetta είναι παραπάνω από προφανείς, ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι το ότι οι διαστάσεις των δύο οχημάτων, που τα χωρίζουν έξι δεκαετίες, είναι παραπλήσιες. Και τα δύο τετράτροχα είναι διθέσια και διαθέτουν πόρτα που ανοίγει προς τα εμπρός με τον ίδιο τρόπο. Σημειώστε ότι το BMW Isetta άρχισε να παράγεται το 1955 και σταμάτησε το 1962, έχοντας καταφέρει να δώσει το παρών στους ευρωπαϊκούς δρόμους με περισσότερα από 160.000 οχήματα.
Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα o σύγχρονος «απόγονος» του Isetta, το Microlino, αποδεικνύεται ασυναγώνιστα ευέλικτος, έχει μάλιστα τη δυνατότητα να παρκάρει κάθετα στο πεζοδρόμιο, επιτρέποντας στους επιβάτες του την αποβίβασή απευθείας σε ασφαλή χώρο και καταλαμβάνοντας μόνο το 1/3 του χώρου που καταλαμβάνει ένα «φυσιολογικό» αυτοκίνητο, αφού το πλάτος του δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο (ΜxΠxΥ: 2430mm x 1500mm x 1450mm). Η κολόνα του τιμονιού στην περίπτωση του Microlino είναι τοποθετημένη στο πάτωμα και όχι στην πόρτα όπως στο Isetta – τον μακρινό συγγενή, όπως είπαμε, του σύγχρονου μικρού ηλεκτρικού οχήματος.
Το Microlino κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Τορίνο της Ιταλίας. Σημειώστε ότι περισσότεροι από 35.000 πελάτες έχουν ήδη κάνει κράτηση για ένα Microlino. Οι πρώτες παραδόσεις μιας περιορισμένης έκδοσης που ονομάζεται “Pioneer Series” έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ελβετία και ήδη αναμένονται οι πρώτες παραδόσεις στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ισπανία.
Στην Ελλάδα το μοναδικό Microlino εισάγεται από την Kosmoride – την εξειδικευμένη στην μικροκινητικότητα μάρκα της Kosmocar – και το δίκτυο καταστημάτων της, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε η Kosmocar, με τη Micro.
Σημειώστε ότι η Micro είναι μια ελβετική οικογενειακή εταιρεία η οποία ανήκει 100% στην οικογένεια Ouboter. Ιδρύθηκε το 1999 από τον Wim Ouboter για τον οποίο λέγεται πως ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «micro mobility». Πρώτο της προϊόν το kickscooter – ιδανικό για αστική μετακίνηση – που γνώρισε μεγάλη, πουλώντας εκατομμύρια «κομμάτια» ήδη από το πρώτο έτος κυκλοφορίας του. Το 2013, η Micro μπήκε στην ηλεκτρική κινητικότητα, λανσάροντας το πρώτο της E-Scooter, ενώ το 2015, η εταιρία άρχισε να αναπτύσσει το Microlino, με επικεφαλής, όπως είπαμε, τους δύο γιους του Wim Ouboter, Merlin και Oliver.
Add comment