Sto Timoni

Ξέρετε τί είναι τα φώτα τεχνολογίας OLED;

Η Audi μπορεί να υπερηφανεύεται για την τεχνογνωσία της στα φωτιστικά σώματα OLED καθώς τα χρησιμοποιεί στα μοντέλα της από το 2016, ενώ φέτος τοποθετεί την επόμενη γενιά φώτων OLED στο Audi Q5. Πρόκειται για τεχνολογία που προσφέρει μεγαλύτερη ένταση και ομοιογένεια φωτός, μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης, ενιαία εικόνα, μεγαλύτερη ασφάλεια και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Η τεχνολογία OLED (organic light-emitting diodes), δηλαδή των οργανικών διόδων εκπομπής φωτός χρησιμοποιείται από την Audi, ήδη από το 2016. Τέσσερα χρόνια μετά, η ψηφιοποίηση έχει δώσει μεγάλη ώθηση στη νέα τεχνολογία, η οποία υπόσχεται να βελτιώσει την οδική ασφάλεια ενώ είναι η πρώτη που επιτρέπει την εξατομίκευση της «υπογραφής» των πίσω φώτων.

OLED εναντίον LED: τα πλεονεκτήματα

Οι πηγές φωτός OLED βασίζονται στην αρχή εκπομπής πάνελ – σε αντίθεση με τις σημειακές φωτεινές πηγές, όπως τα LED, που χρησιμοποιούν κρυστάλλους ημιαγωγών. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς το φως των OLED είναι εξαιρετικά ομοιογενές και απεριόριστα ρυθμιζόμενο, ενώ επιπλέον επιτυγχάνει πολύ υψηλή αντίθεση. Επιπλέον, μπορεί να χωριστεί σε τμήματα που είναι ανεξάρτητα ελεγχόμενα και να μπορούν να αναπτύξουν διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, με ελάχιστα κενά μεταξύ τους. Μία μονάδα φωτισμού OLED δεν απαιτεί ανακλαστήρες, οπτικές ίνες ή παρόμοια οπτικά, γεγονός που την καθιστά πολύ αποδοτική, ελαφριά και επίπεδη, αυξάνοντας σημαντικά την ελευθερία έκφρασης των σχεδιαστών.

Audi OLED Technology,
Structure of an OLED

Ένα στοιχείο φωτισμού OLED έχει πάχος μόλις ένα χιλιοστό, ενώ οι συμβατικές λύσεις LED απαιτούν πολύ μεγαλύτερα εγκατεστημένα βάθη, από 20 έως 30 χιλιοστά. Η ενεργειακή απαίτηση ενός OLED είναι και πάλι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των LED, εάν οι τελευταίες επιτύχουν παρόμοια ομοιογένεια, για λόγους σύγκρισης.

Από το Audi TT RS στο Audi Q5

Η τεχνολογία OLED της Audi εμφανίστηκε σε μοντέλο παραγωγής το 2016, στα πίσω φώτα του Audi TT RS. Μέχρι τώρα, τα μοντέλα της Audi που χρησιμοποιούν τεχνολογία φωτισμού OLED είχαν έως και τέσσερα ξεχωριστά ελεγχόμενα, πολύπλοκα τμήματα φωτισμού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα μεμονωμένο, καθορισμένο σχέδιο φωτισμού.

Rear light with digital OLED* technology

Στο Audi Q5, χρησιμοποιούνται σήμερα τρία πλακίδια των έξι μονάδων – με άλλα λόγια σε κάθε λάμπα αντιστοιχούν 18 τμήματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεμονωμένων ελεγχόμενων τμημάτων μπορεί τώρα να ενεργοποιηθεί τυχαία, με συνεχή μεταβλητότητα φωτεινότητας.

Οι αγοραστές του Audi Q5 που επιλέγουν ψηφιακή τεχνολογία OLED έχουν τη δυνατότητα επιλογής τριών φωτιστικών μοτίβων στα πίσω φώτα, κατά την αγορά του αυτοκινήτου τους. Στη «δυναμική» λειτουργία του Audi drive select, τα πίσω φώτα αλλάζουν επίσης σε μία πιο δυναμική υπογραφή. Επιπλέον, μπορούν να εφαρμοστούν κινούμενα φωτιστικά εφέ, όπως σενάρια άφιξης/αναχώρησης από το αυτοκίνητο, καθώς και τα δυναμικά φλας που έχουν πλέον ενσωματωθεί στις νέες μονάδες λαμπτήρων.

Rear light with digital OLED* technology

Στην υπηρεσία της ασφάλειας

Στο νέο Q5, η Audi έχει υλοποιήσει δυνατότητα εντοπισμού εγγύτητας, μέσα από τα ψηφιακά πίσω φώτα OLED. Όταν ένας άλλος χρήστης του δρόμου πλησιάζει σε λιγότερο από δύο μέτρα από πίσω ένα Q5, το οποίο για παράδειγμα είναι σταματημένο σε κάποιο φανάρι, όλα τα τμήματα των πίσω φώτων OLED ανάβουν.

Customizing lieghting design and to be used for Car-to X-communication

Όταν το Q5 αρχίσει να κινείται, επιστρέφει στην αρχική υπογραφή φωτός. Αυτό είναι απλώς ένα αρχικό παράδειγμα της επικοινωνίας Car-2-X του αυτοκινήτου με το περιβάλλον του.

Στο μέλλον και με την επιφύλαξη νομοθετικής έγκρισης, δεν είναι απίθανο τα προκαθορισμένα φωτιστικά προειδοποιητικά σήματα να υιοθετηθούν από τους κατασκευαστές – μία τεχνολογική εξέλιξη αντίστοιχη των πίσω φώτων που ενεργοποιούνται κατά το φρενάρισμα. Μάλιστα, ενδέχεται στα πίσω φώτα να εμφανίζονται προκαθορισμένα σύμβολα για να παρέχουν σε άλλους χρήστες του δρόμου έγκαιρες προειδοποιήσεις για κινδύνους, όπως ολισθηρούς δρόμους ή το τέλος ενός μποτιλιαρίσματος στην εθνική οδό.

Η ανάπτυξη και η έγκριση των πρώτων δυναμικών φλας είναι ένα καλό παράδειγμα της αποτελεσματικής συνεργασίας της Audi με τις νομοθετικές αρχές. Οι ερευνητές παρουσιάζουν πιθανές τεχνολογίες και στη συνέχεια τις προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες – κάτι που διευκολύνει την αναγνώριση και νομοθετική έγκριση νέων ιδεών.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031