Με την Barbara ή Βαρβάρα προ των πυλών, είναι βέβαιο ότι πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητό σας τα κατάλληλα μέσα – αλυσίδες ή χειμερινά ελαστικά ή “κουβέρτες” – για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η νέα κακοκαιρία. Και είναι μια ευκαιρία, πριν ακόμα στρωθούν οι δρόμοι στα άσπρα, να θυμηθούμε τι πρέπει να κάνουμε στο τιμόνι όταν ο καιρός δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων – και όχι μόνον!
Είναι αλήθεια ότι πριν από μερικούς μήνες ο ντόρος που έγινε στα πάσης φύσεως media, εφημερίδες, διαδίκτυο, τηλεόραση και ραδιόφωνο, ήταν τεράστιος: έρχονται πρόστιμα για τις αλυσίδες. Η αλήθεια είναι ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει ούτως ή άλλως σχετική πρόβλεψη (στο άρθρο 52), βάση της οποίας είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να έχουμε στο αυτοκίνητό μας κάποιου τύπου αντιολισθητικές αλυσίδες. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το γνωρίζουμε εφόσον είμαστε κάτοχοι άδειας οδήγησης!
Αλυσίδες ή κάλτσες
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό που οφείλουμε να γνωρίζουμε – υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε: το πώς και το πότε να τοποθετούμε στους τροχούς του αυτοκινήτου μας τις αντιολισθητικές αλυσίδες, που δεν είναι όλες ίδιες, δεν κοστίζουν όλες το ίδιο, δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής και – το κυριότερο – δεν μπαίνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Μια ματιά στο τι κυκλοφορεί στο εμπόριο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές, ωστόσο αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να έχετε κάνει μία προπόνηση με καλό καιρό, σε «στεγνές» συνθήκες και όχι να προσπαθείτε να τοποθετήσετε για πρώτη φορά τις αλυσίδες σας όταν το αυτοκίνητό σας έχει ήδη ακινητοποιηθεί εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης και με το οδόστρωμα καλυμμένο από πάγο.
Το ίδιο ισχύει και για τις αντιολισθητικές «κάλτσες» ή «κουβέρτες», τα ειδικά πανιά που υποτίθεται ότι μπαίνουν πανεύκολα στους τροχούς, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη: μπαίνουν ενδεχομένως πιο εύκολα από αρκετούς τύπους αλυσίδων, αλλά όχι τόσο απλά όσο μπορεί κανείς να πιστεύει. Ενώ έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (ως προς την πρόσφυση σε χιόνι και πάγο) έναντι των αλυσίδων.
Εννοείται οι αλυσίδες ή οι κουβέρτες θα πρέπει να τοποθετηθούν πριν οι κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και αφού ακινητοποιήσουμε το όχημα σε μέρος ασφαλές ώστε να μας βλέπουν οι οδηγοί των άλλων οχημάτων – γιατί σε τέτοιες συνθήκες το ατύχημα έρχεται πιο εύκολα! Μην ξεχνάτε μάλιστα να φοράτε το ειδικό «φωσφοριζέ» γιλέκο, το οποίο επίσης είστε υποχρεωμένοι να έχετε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.
Τα χειμερινά ελαστικά
Το δεύτερο μέρος του ΦΕΚ 1144 / 14 Μαρ. 2022 τιτλοφορείται ως εξής: “Εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.” Και κάνουμε την αναφορά μας στο συγκεκριμένο εξειδικευμένο ΦΕΚ γιατί το δεύτερο αυτό μέρος είναι μια υπουργική απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και αναλαμβάνει να συμπληρώσει τις απαιτήσεις σχετικά με τα «αντιολισθητικά μέσα».
Προσέξτε λοιπόν, σύμφωνα με τη απόφαση αυτή:
«…επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά. Για τις ανάγκες της παρούσας:
α. Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.
β. Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.»

Διευκρινίζοντας ότι οι επισημάνσεις στο κείμενο είναι δικές μας, είναι η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε για την εναλλακτική λύση των χειμερινών ελαστικών που προσφέρουν σαφώς άλλες δυνατότητες κίνησης στο χιόνι και τον πάγο και τα οποία αποδέχονται οι «ελεγκτικές αρχές» (βλ. Τροχαία) ως αντιολισθητικό μέσο. Την αλήθεια αυτή την ξέρουν πολύ καλά στις χώρες της βόρειας Ευρώπης όπου οι οδηγοί έχουν δύο τετράδες λάστιχα, τα χειμερινά και τα θερινά – και τοποθετούν την κάθε μία ανάλογα με την εποχή. Το τι προσφέρουν τα χειμερινά ελαστικά το ξέρουν και σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως στην Κοζάνη ή την Φλώρινα. Και εκεί δεν είναι λίγοι που καταφεύγουν σε αυτή την λύση ούτως ώστε να μην είναι ταλαιπωρούνται με το βάλε-βγάλε αλυσίδες κάθε τόσο.
Αν σας φανούν καλή ιδέα τα χειμερινά ελαστικά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ναι μεν τα καταφέρνουν καλύτερα σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά από την άλλη δεν έχουν την ίδια απόδοση όταν ο καιρός είναι καλός και η θερμοκρασία καλή. Με απλά λόγια: αν μένετε στην Αθήνα δεν έχουν νόημα.
Θα κάτσω σπίτι
Τέλος να πούμε αυτό που ισχύει για κάθε κακοκαιρία, μικρή ή μεγάλη – και που σίγουρα έχει μεγαλύτερη ισχύ όσο πιο έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα που περιμένουμε: αν δεν είναι ανάγκη, αφήστε το αυτοκίνητό σας παρκαρισμένο και καθίστε σπίτι. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, αν πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθείτε, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων, τότε ακολουθείστε τους βασικούς κανόνες που διέπουν την οδήγηση σε τέτοιες συνθήκες. Αυτοκίνητο «τσεκαρισμένο», ελεγμένο στην ώρα του από το συνεργείο, γεμάτο ρεζερβουάρ, μπαταρία σε καλή κατάσταση, δοχείο υγρού πλύσης του παρμπρίζ γεμάτο – και φυσικά οδήγηση προσαρμοσμένη στις εκάστοτε συνθήκες, με συμμόρφωση στις κατά περίπτωση οδηγίες των αρχών.
Τέλος, ανεξάρτητα από το αν έχετε τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά στο αυτοκίνητό σας, ίσως να είναι μια καλή ιδέα να έχετε και ένα σετ αλυσίδες, για κάποια πολύ δύσκολη στιγμή…
Δείτε εδώ περισσότερα σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες και τις “κάλτσες”
Δείτε εδώ περισσότερα σχετικά με την οδήγηση όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα
Δείτε εδώ συμβουλές ασφαλούς οδήγησης στο χιόνι και τον πάγο
Add comment